În mod evident, lemnul este o alegere comună și istorică ca material de construcție. Cu toate acestea, în ultimele decenii, a existat o îndepărtare de lemn în favoarea produselor sau a metalelor proiectate sau cum ar fi aluminiu.

Deși dorința de a nu se baza pe pădurile lumii pentru cererile de construcții este bine intenționată, avantajele lemnului ca material de construcție depășesc în continuare alte produse de pe piață atunci când analizăm impactul și performanța asupra mediului.

Caracteristicile lemnului

Rezistența la tracțiune – Pentru a fi un material de construcție relativ ușor, lemnul depășește chiar oțelul atunci când vine vorba de lungimea de rupere (sau lungimea autoportantă). Mai simplu spus, își poate susține propria greutate mai bine, ceea ce permite spații mai mari și mai puține suporturi necesare în unele proiecte de clădiri.

Rezistența electrică și la căldură – Lemnul are o rezistență naturală la conducta electrică atunci când este uscat până la niveluri standard de umiditate (MC), de obicei între 7% -12% pentru majoritatea speciilor de lemn. (Această conductibilitate este, de fapt, baza unui singur tip de sistem de măsurare a umidității.) Rezistența și dimensiunile sale nu sunt, de asemenea, afectate în mod semnificativ de căldură, oferind stabilitate clădirii finisate și chiar implicații de siguranță pentru anumite situații de incendiu.

Absorbția sunetului – proprietățile acustice ale lemnului îl fac ideal pentru minimizarea ecoului în spațiile de locuit sau de birou. Lemnul absoarbe sunetul, mai degrabă decât să-l reflecte sau să îl amplifice și poate ajuta la reducerea semnificativă a nivelului de zgomot pentru confort suplimentar.

Frumusețe – Cu marea varietate de specii disponibile, lemnul prezintă o gamă incredibilă de opțiuni estetice, precum și oferă proprietăți mecanice, acustice, termice variate, împreună cu altele care pot fi selectate în funcție de nevoia proiectului clădirii.

Avantaje biologice

Într-o perioadă în care preocupările ecologice sunt mari, tendința a fost să se îndepărteze de lemn ca material de construcție pentru a preveni defrișarea, în parte ca o încercare de gestionare a gazelor cu efect de seră.

Cu toate acestea, o privire mai atentă asupra motivelor acestei gândiri se poate dovedi ușor în afara traseului. Lemnul are mai multe avantaje care ajută atât constructorul, cât și mediul.

Lemnul este regenerabil

Spre deosebire de beton sau metale, lemnul este un material de construcție care poate fi cultivat și regăsit prin procese naturale și, de asemenea, prin programe de replantare și management forestier. Recoltarea selectată și alte practici permit creșterea continuării în timp ce se recoltează copaci mai mari.

În timp ce pădurile cresc (prin intermediul energiei solare), ele elimină, de asemenea, natural și eficient dioxidul de carbon din mediu. Este un bonus unic lemnului.

Lemnul este prelucrat mai ușor pentru utilizare

În comparație cu materialele de construcție precum oțelul sau betonul, ciclul de viață al lemnului are un impact general mai mic asupra mediului decât omologii săi și, prin urmare, costă mult mai puțin pentru a produce. Producția de ape uzate și impactul asupra mediului sunt, de asemenea, semnificativ mai scăzute în procesele de fabricație a lemnului, în special în comparație cu oțelul.

Multe fabrici de cherestea folosesc produse secundare din lemn (chipsuri, scoarță etc.) ca biocombustibil pentru instalațiile lor pentru a reduce sarcina de combustibil fosil a procesului de producție, iar sistemele de măsurare a umidității, cum ar fi programul de recuperare a gradului de umiditate și de recuperare a gradelor Wagner Meters, permit fabricilor să maximizeze eficiență și produce mai puține materiale sub-grade și deșeuri în procesul de uscare.

Pe măsură ce programele de gestionare și replantare a pădurilor continuă să crească, aceste beneficii se înmulțesc continuu.

Lemnul emite compuși organici volatili inferiori
Ca material natural de construcție, lemnul emite compuși organici volatili (COV) semnificativ mai mici și dioxid de carbon în afara gazelor decât aluminiul, oțelul, betonul și materialele plastice. Totuși, acest lucru nu este valabil în mod necesar pentru produsele din lemn proiectate sau pentru produsele din lemn compozit.

Impactul scăzut al COV al lemnului este un beneficiu deosebit pentru casele și birourile care sunt ocupate zilnic. De fapt, unul dintre lucrurile pe care lemnul le degajă este un compus organic natural care relaxează oamenii – nu doar căldura culorii lemnului creează un efect atât de primitor.

Lemnul îmbunătățește eficiența energetică

Lemnul are un grad de izolare mai mare decât oțelul sau plasticul ca urmare a structurii sale celulare naturale. Aceasta înseamnă că casele și clădirile necesită mai puțină energie pentru a menține încălzirea și răcirea, plus lemnul poate ajuta la reglarea nivelului de umiditate într-un grad mic. (Vedeți mai jos despre Optimizarea utilizării lemnului cu măsurarea MC). O sursă sugerează că o podea din lemn tare instalată peste un strat de lemn oferă aceeași valoare de izolare ca și podeaua din beton de 22 de inci. (1)

Lemnul este biodegradabil

Una dintre cele mai mari provocări ale multor materiale de construcție, inclusiv betonul, metalul și materialele plastice, este că atunci când sunt aruncate, acestea necesită mult timp pentru a se descompune. Când este expus la condiții climatice naturale, lemnul se va descompune mult mai rapid și va reumple efectiv solul în acest proces.