Fabricile de uscare de cherestea sunt industria care transformă copacii în produse din lemn fabricat. Pe parcursul procesului său de transformare, conținutul de umiditate inerent al lemnului (MC) fluctuează în funcție de umiditatea relativă (RH) și temperatura aerului din jur.

Procesul de transformare a producției de lemn:

  1. Fierastraul taie copacul în bucăți egale.
  2. Indepărtarea marginilor neregulate și a defectelor din piesele tăiate.
  3. Se taie capetele cherestelei în bucăți uniforme, pe baza dimensiunilor pieței.
  4. Piesele sunt segregate în funcție de dimensiunea și producția finală a produsului: nezonate (cunoscute sub numele de verde) sau uscate.
  5. Cheresteaua destinată producției uscate este stivuită cu distanțieri care permit circularea aerului în stivă. (Produsul verde omite această etapă).
  6. Cherestea este uscată în cuptor pentru a facilita evaporarea naturală a MC.
  7. Netezirea suprafeței fiecărei bucăți de cherestea și uniformizarea lățimii și grosimii acesteia.
  8. Procesul de evaluare a caracteristicilor fiecărei bucăți de cherestea pentru a-i atribui „gradul” (calitatea).
  9. Cuptor de uscare a cherestelei.

Succesul producției de lemn se bazează pe capacitatea fabricii de a păstra calitatea lemnului pe parcursul procesului de fabricație. Lemnul pierde continuu sau câștigă umiditate până când cantitatea pe care o conține este în echilibru cu mediul înconjurător. Cantitatea de umiditate din acel punct se numește conținutul de umiditate de echilibru (EMC) și aceasta depinde în principal de RH și temperatura aerului din jur. Uscarea cuptorului necesită, de obicei, controlul condițiilor EMC ale lemnului prin monitorizarea și controlul RH și a temperaturii în cuptoare. Locul de muncă principal al unei fabrici este stabilizarea și menținerea condițiilor optime de uscare a lemnului în timpul procesului de uscare a cuptorului.

Tehnologia MC este o componentă vitală a fabricației moderne de uscare de cherestea. Tehnicienii monitorizează sistemele de gestionare a umidității. De fapt, există numeroși producători de electronice care produc o serie de sisteme de măsurare MC pentru cherestea pentru operațiuni mari de fabricare a uscării cherestei.

În timp ce mențin și controlează nivelul de temperatură și temperatura din cuptoare, producătorii de cherestea măsoară și monitorizează continuu schimbările din MC pentru lemn, pentru a elimina excesul de uscare sau sub-uscarea lemnului. Aceste măsurători MC se pot aplica pe o grămadă întreagă de lemn din cuptor sau pe o bucată individuală de lemn verificată la fața locului. Din momentul în care bușteanul intră în producție până la expedierea sa, producătorii de cherestea depind de sisteme integrate de măsurare și management MC pentru a obține producția de calitate pe fiecare bucată de cherestea fabricată de moară.